Kajian ke atas sikap pelajar dan pensyarah terhadap amalan keselamatan bengkel dan makmal : kajian kes di Politeknik Sultan Abdul Halim Mua'dzam Shah - Mohd. Noor, Mohd. Safirul (2002)
Dalam bidang Pendidikan Teknik dan Vokasional (PTV), keija-keija amali di bengkel dan makmal adalah merupakan pelengkap dan menjadi sebahagian dari kursus tersebut. Dalam era teknologi masa kini, bengkel dan makmal berkembang sejajar dengan pertambahan peralatan-peralatan yang canggih di mana ia memerlukan pengurusan dan pengawasan yang secukupnya. Pertambahan pelajar juga menjadi faktor perlunya pengurusan dan pengawasan yang rapi. Namun kemalangan boleh teijadi pada bila-bila masa sahaja tanpa diundang. Setiap individu dan organisasi perlu sentiasa berwaspada dan mengamalkan keselamatan dengan bijaksana. Sikap memainkan peranan utama dalam amalan keselamatan di bengkel dan makmal. Kajian ini meninjau sejauh manakah sikap yang diambil oleh pihak yang terlibat dalam melaksanakan peraturan-peraturan keselamatan dalam keija-keija amali di bengkel dan juga makmal di mana keselamatan adalah berkait rapat dengan matlamat pendidikan itu sendiri. Kaedah soal selidik digunakan untuk menjalankan kajian ini dan responden yang terlibat adalah terdiri daripada pelajar dan pensyarah yang mempunyai kaitan secara langsung dengan bengkel dan makmal Politeknik Sultan Abdul Halim Mua'dzam Shah.