Kajian motivasi ekstrinsik di antara Pelajar Lepasan Sijil dan Diploma Politeknik Jabatan Kejuruteraan Awam KUiTTHO - Mohemd Tarip @ Mohamed Tarikh, Mahya (2001)
Kajian ini dijalankan untuk menyelidiki pengaruh dorongan keluarga, cara pengajaran pensyarah, pengaruh rakan sebaya dan kemudahan infrastruktur terhadap motivasi ekstrinsik bagi pelajar tahun tiga dan tahun empat lepasan sijil dan diploma politeknik Jabatan Kejuruteraan Awain Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn. Sampel kajian ini beijumlah 87 orang bagi pelajar lepasan sijil politeknik dan 38 orang bagi lepasan diploma politeknik. Data kajian telah diperolehi melalui borang soal selidik dan telah dianalisis menggunakan perisian SPSS (Statical Package For Sciences). Hasil kajian telah dipersembahkan dalam bentuk jadual dan histohgrapi. Analisis kajian mendapati bahawa kedua-dua kumpulan setuju bahawa faktor-faktor di atas memberi kesan kepada motivasi ekstrinsik mereka. Dengan kata lain faktpr-faktor tersebut penting dalam membentuk pelajar mencapai kecemerlangan akademik.