Kajian penyelenggaraan jalan raya disebabkan sink hole di Johor Bahru - Bahar, Mohd Dzul Nizam Assrens; Sarpin, Norliana; Masrom, Md Asrul Nasid (Penerbit UTHM, 2020)
Lubang benam merupakan lubang yang terbentuk di permukaan tanah akibat batuan dasarnya dilarutkan oleh air. Saiz dan kedalamannya pelbagai dari satu meter hingga beberapa puluh meter. Ianya terbentuk bermula dari pembentukan lohong atau gua di bawah tanah di kawasan yang lazimnya didasari oleh batu kapur. Pembinaan jalan raya memainkan peranan yang sangat penting dalam pertumbuhan ekonomi sesebuah negara dalam membinan jalinan atau perhubungan antara satu kawasan dengan kawasan yang lain. Ia membantu dalam meningkatkan kualiti hidup penduduknya dengan menyediakan infrastruktur sosioekonomi yang diperlukan. Bagaimanapun, jika permasalahan luban benam atau sink hole ini tidak ditanganni dengan cekap dan efisien, tahap prestasi industri pembinaan di Malaysia dilihat tidak memuaskan dan akan menyebabkan pembinaan projek awam sukar dilaksanakan dengan jayanya.