Amalan keselamatan terhadap penyelenggaraan jentera untuk mengurangkan kemalangan di tapak bina - Goh, Kai Chen; Omar, Roshartini; Hj Mohamed, Sulzakimin (Penerbit UTHM, 2020)
Industri pembinaan telah terkenal sebagai suatu bidang pekerjaan yang bahaya, kotor dan susah. Keadaan yang menyebabkan bahaya disebabkan kemalangan yang berlaku dalam industri ini mencatatkan peratusan yang agak tinggi di seluruh dunia (The Business Roundtable, 2014). Istilah bahaya di sini membawa maksud kepada risiko tinggi, berbahaya dan tidak selamat. Keadaan pekerjaan atau peralatan yang tidak selamat mungkin membawa bahaya yang sangat tinggi kepada pekerja seperti jatuh dari tempat tinggi. Namun, mengikut Haupt dan Pillay (2016), industri pembinaan ini sebenarnya adalah suatu bidang yang agak penting bagi seluruh dunia, di mana industri ini menyediakan peluang pekerjaan yang banyak kepada para buruh. Ini adalah kerana dalam proses pembinaan, banyak tenaga manusia diperlukan.