Tinjauan terhadap kemahiran belajar dikalangan pelajar ijazah sarjana muda Kej. Elektrik Kuittho kesannya terhadap pencapaian akademik pelajar - Ibrahim, Ariffuddin (2001)
Kajian kes ini bertujuan meninjau tahap kemahiran belajar di kalangan pelajar Ijazah Saijana Muda Elektrik KUiTTHO. Objektif kajian adalah untuk membuat tinjauan di mana ianya merangkumi 4 aspek iaitu gaya pembelajaran, jumlah jam untuk mengulangkaji pelajaran, teknik pembelajaran dan sumber rujukan. Seramai 270 orang pelajar diambil sebagai sampel kajian. Data dipungut melalui borang soal selidik dan penganalisaan data dibuat dengan menggunakan kaedah peratusan. Dapatan dari kajian ini jelas menunjukkan responden mempunyai tahap pencapaian akademik yang baik dan boleh dipertingkatkan sehingga mencapai tahap cemerlang. Beberapa cadangan turut dikemukakan di akhir laporan ini bagi membentuk kemahiran belajar yang lebih efektif dan membantu meningkatkan prestasi akademik pelajar.