Kerangka kerja awal jaminan kualiti latihan teknikal berterusan bagi pusat latihan di Malaysia - Abbas @ Ahmad, Lutfiah Natrah (2007)
Jaminan kualiti dalam latihan merupakan salah satu pendekatan sistematik bagi memastikan latihan yang di sediakan oleh pusat latihan adalah berkualiti dari pelbagai aspek. Secara umumnya, kajian ini dijalankan bagi mengetahui apakah kriteria dan standard-standard yang di perlukan dalam penjaminan kualiti bagi kursus teknikal yang di jalankan oleh pusat-pusat latihan untuk pendidikan latihan berterusan. Kajian ini menggunakan teknik Delphi yang diubahsuai yang melibatkan pengumpulan data melalui soal selidik sebanyak 2 pusingan. Seramai 16 pakar yang terdiri daripada Pengarah, Timbalan Pengarah, Pengurus Latihan dan Senior Instructor dari Pusat Latihan Kementerian Sumber Manusia, Pusat Latihan MARA dan Pusat Latihan Swasta telah di pilih secara rawak sebagai responden bagi kajian ini. Data dikumpulkan dan dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS version 11.0) untuk mendapatkan data deskriptif yang di persembahkan dalam bentuk skor min dan peratus. Hasil dapatan menunjukkan terdapat 8 kriteria yang mempunyai kepentingan 'sangat tinggTdengan skor min antara 3.3 hingga 3.9 dalam jaminan kualiti latihan teknikal berterusan, iaitu Struktur Organisasi, Pengurusan dan Pentadbiran, Personel Instruksi, Infrastructure, Analisis Keperluan, Perancangan dan Pembangunan Program, Penilaian dan Sistem Penganugerahan. Seterusnya, standard bagi kriteria tersebut juga telah di kenal pasti. Dari hasil kajian, pengkaji telah membangunkan satu kerangka keija awalan bagi kriteria dan standard jaminan kualiti latihan teknikal berterusan yang di adaptasikan daripada Kriteria dan Standard Kod Amalan Jaminan Kualiti IPTA (2004), Criteria and Guidelines IACET (2005), Manual Akreditasi Majlis Kejuruteraan (2004), dan Model Awal Jaminan Kualiti KUiTTHO (Noraini, et.al, 2005). Pengkaji turut mengemukakan beberapa cadangan supaya rangka keija ini dapat di mantapkan lagi melalui kajian Delphi yang lebih terancang, dan hasilnya dapat di guna bersama oleh semua pusat-pusat latihan dan pendidikan b crtcrusan.