Kemahiran insaniah dalam kursus kokurikulum - Abdullah, Hussin; Mohd Nor, Mohd Khir; Abdul Hamid, Mohd. Noor; Abd Rahman, Norashidah; Kasmuin, Mohd Zaheruddin; Che Pa, Faizul; Ibrahim, Abdul Haqi; Kelewon, Nor Azila (Penerbit UMK, 2020)
Kemahiran insaniah merupakan elemen yang perlu dikuasai oleh semua pelajar sebelum melangkah ke alam pekerjaan. Kemahiran ini sangat penting kerana memberi nilai tambah kepada pelajar dalam kontek pembinaan sahsiah, karektor dan jati diri seorang pelajar. Kemahiran ini boleh diperoleh secara langsung atau tidak langsung melalui aktivit-aktiviti akademik dan juga kokurikulum sama ada di dalam kelas mahu pun di luar kelas. Secara umumnya tidak terdapat definisi yang khusus atau tepat bagi terma kemahiran insaniah (soft skill). Walau bagaimanapun, kemahiran insaniah ini boleh definisikan sebagai kemahiran generik yang merentasi domain pembelajaran termasuk aspek-aspek kemahiran generik yang merangkumi penguasaan kemahiran keperibadian dan kerja berkumpulan seperti kepimpinan, keusahawanan, kerjasama berpasukan, komunikasi dan pembelajaran berterusan. Persoalannya di sini, adakah pelajar memahaminya, mengapa kemahiran ini diperlukan dan bagaimana kemahiran ini boleh diperoleh oleh semua pelajar?