Kesediaan pensyarah politeknik menggunakan pendekatan m-pembelajaran dalam pengajaran dan pembelajaran di Negeri Johor - Rase, Rasima (2013)
Pembelajaran secara mudah alih atau lebih dikenali sebagai M-pembelajaran menyebabkan perubahan terhadap paradigma pendidikan. Namun begitu, timbul persoalan sama ada pensyarah politeknik telah bersedia untuk menggunakan pendekatan M-pembelajaran dalam proses pengajaran dan pembelajaran sekiranya dilaksanakan kelak. Kajian ini dilakukan bertujuan untuk mengkaji kesediaan pensyarah politeknik menggunakan pendekatan M-pembelajaran dalam pengajaran dan pembelajaran dari aspek pengetahuan, sikap dan kemahiran serta mengkaji. hubungan di antara ketiga-tiga aspek yang dikaji. Seramai 134 orang pensyarah yang terdiri daripada pensyarah dari tiga (3) buah Politeknik di Negeri Johor dipilih sebagai responden kajian. Politeknik yang terlibat dalam kajian ini adalah Politeknik Ibrahim Sultan (PIS), Politeknik Mersing, Johor (PMJ) dan Politeknik Metro Johor Bahru (PMJB). Pendekatan tinjauan deskriptif dan inferensi menggunakan instrumen soal selidik telah digunakan dalam kajian ini untuk mendapatkan maklum balas daripada responden kajian. Data yang diperolehi dianalisis dengan pendekatan Model Pengukuran Rasch menggunakan perisian Winstep versi 3.69.1.11 dan Perisian IBM SPSS versi 20. Dapatan kajian menunjukkan kesediaan pensyarah dari aspek pengetahuan adalah rendah, tetapi kesediaan adalah tinggi dari aspek sikap dan seterusnya aspek kemahiran adalah sederhana. Manakala hasil dapatan kajian bagi melihat hubungan menunjukkan wujud hubungan yang sangat kuat dan signifikan bagi ketiga-tiga aspek kesediaan pensyarah.