Kecenderungan pelajar Institut Latihan Jabatan Tenaga Manusia dalam menceburi bidang keusahawanan - Parni, Puspawati (2013)
Bidang keusahawanan semakin penting dalam mewujudkan nilai tambah ekonomi negara. Oleh itu, tujuan utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti kecenderungan pelajar ILJTM dalam menceburi bidang keusahawanan. Kajian ini melibatkan seramai 317 orang responden yang terdiri daripada pelajar-pelajar tahun akhir di lima buah Institut Latihan Jabatan Tenaga Manusia, zon selatan. Kajian yang berbentuk kuantitatif deskriptif ini dilakukan secara tinjauan dengan menggunakan kaedah soal selidik. Soal selidik yang digunakan mengandungi 65 item yang berdasarkan persoalan kajian. Kebolehpercayaan soal selidik telah diuji menggunakan Alpha Cronbach dan memperolehi nilai 0.945. Data-data yang telah dikumpulkan dianalisis menggunakan perisian Statistical Package For Sosial Science (SPSS) For Windows Version 16.0. Penganalisian dapatan kajian telah menggunakan frekuensi, min, sisihan piawai dan analisis korelasi Pearson dengan menetapkan aras ± = 0.05. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kecenderungan pelajar dalam menceburi bidang keusahawanan secara keseluruhannya berada di tahap tinggi. Data analisis menunjukkan ciri-ciri keusahawanan berada pada tahap skor min yang paling tinggi iaitu min=4.03 dan sisihan piawai=0.48. Diikuti, faktor motivasi keusahawanan iaitu min=3.90 dan sisihan piawai=0.55. Seterusnya, pengetahuan keusahawanan dan cabaran menunjukkan skor min tahap yang sederhana, di mana masing-masing min=3.66 (Sisihan piawai=0.61) dan min=3.31 (sisihan piawai=0.76). Hasil dapatan juga mendapati terdapat hubungan yang signifikan antara faktor motivasi dengan kecenderungan pelajar menceburi bidang keusahawanan dengan nilai, r=0.715. Walaubagaimanapun, tidak terdapat hubungan yang signifikan antara cabaran keusahawanan dengan kecenderungan pelajar menceburi bidang keusahawanan. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, didapati bahawa pelajar ILJTM ini secara keseluruhannya mempunyai kecenderungan dalam menceburi bidang keusahawanan.