Campuran abu kulit kupang (Perna Veridis) sebagai bahan gantian separa simen di dalam konkrit - Wan Mohammad, Wan Ahmad Soffian (2018)
Abu kulit kupang (Perna veridis) merupakan bahan buangan yang berpotensi untuk di gunakan di dalam sektor pembinaan misalnya sebagai bahan gantian separa simen seperti di dalam kajian ini. Di peringkat awal kajian, ujian pencirian abu kulit kupang seperti X-Ray fluorescene (XRF), ujian masa pengerasan, taburan saiz partikel (PSD), graviti tentu, scanning electron microscope (SEM) dan analisis ayakan telah dilakukan. Kemudian, konkrit telah dibancuh dengan kadar penggantian abu kulit kupang sebagai bahan gantian separa simen sebanyak 0%, 3%, 5% dan 7% dengan gred sasaran 35 MPa pada usia 28 hari dan di awet di dalam air selama 7, 28 dan 60 hari. Hasil kajian ini, didapati nilai graviti tentu bagi abu kulit kupang ialah 2.82 g/cm3 dan ujian XRF menunjukkan kandungan kalsium oksida (CaO) di dalam abu kulit kupang (71.5%) adalah lebih tinggi berbanding simen Portland biasa (57.2%). Masa pengerasan awal dan akhir bagi campuran pes menjadi semakin singkat apabila peratus campuran abu kulit kupang bertambah. Berdasarkan pemerhatian dari analisis mikrostruktur, ujian SEM mendapati bahawa terdapat pertambahan kandungan CH yang ketara seiring dengan pertambahan peratusan gantian. Seterusnya, ujikaji kekuatan (kekuatan mampatan dan kekuatan tegangan) dan ketahanlasakan (serapan air, keliangan dan serapan kapilari) dilakukan kepada semua sampel konkrit campuran dan telah dianalisis dari segi korelasi. Didapati, abu kulit kupang amat mempengaruhi kekuatan dan ketahanlasakan konkrit terutamanya bagi campuran konkrit dengan 3% abu kulit kupang (S3) sebagai gantian separa simen.