Kajian amalan budaya Orang Asli Suku Kaum Jakun di Kampung Peta - Mohd Sam, Siti Aminah (2015)
Orang Asli suku kaum Jakun kaya dengan pelbagai budaya yang unik dan tersendiri. Arus globalisasi kini, telah memberi kesan kepada pengamalan kebudayaan warisan mereka dalam kehidupan seharian. Hal ini disebabkan kurangnya penglibatan daripada generasi muda hari ini. Terdapat tiga objektif dalam kajian ini iaitu mengenalpasti jenis budaya material dan bukan material yang terdapat di Kampung Peta, mengkaji kecenderungan generasi muda kepada pengamalan budaya warisan suku kaum mereka dan menganalisis langkah untuk mengekalkan amalan budaya warisan Orang Asli Jakun di Kampung Peta. Metodologi yang digunakan adalah berbentuk kualitatif dengan menyediakan dua set soalan temu bual mendalam kepada kumpulan fokus atau focus group, pemerhatian peserta dan pemerhatian tidak turut serta. Responden adalah terdiri daripada dua kumpulan iaitu penduduk Jakun di Kampung Peta yang mempunyai kemahiran dalam aspek amalan budaya dan generasi muda iaitu remaja dan belia Jakun untuk mencapai objektif kajian pertama dan kedua. Hasil kajian utama terdapat amalan budaya yang masih dilakukan dan dijalankan di Kampung Peta iaitu amalan budaya material yang terdiri daripada suku kaum Jakun, gelaran, dialek, peralatan, kraf tangan, makanan, nyanyian, tarian dan tempat tinggal. Bagi amalan budaya bukan material ialah agama dan kepercayaan serta perubatan tradisional manakala kecenderungan generasi muda kepada pengamalan budaya warisan kerana mereka tidak menunjukkan minat dan komitmen untuk mewarisi amalan budaya tersebut. Justeru, langkah pengekalan bagi mengekalkan kebudayaan suku kaum mereka iaitu dengan cara pengkomersialan produk budaya, memperkasa dan meningkatkan kebolehan Orang Asli, memberikan pendedahan yang khusus, memberi galakan dan insentif dan mewujudkan Rumah Budaya. Cadangan ini bukan sahaja boleh mengekalkan amalan budaya tetapi sebagai medium kesinambungan warisan untuk pengetahuan dan tatapan generasi akan datang.