Penerbitan modul pembangunan kemahiran generik berlandaskan origami - Che Mat Zin, Roslidawati (2015)
Kebanyakan majikan kini memerlukan pekerja yang bukan sahaja mempunyai kemahiran teknikal, tetapi juga memerlukan kemahiran generik untuk melaksanakan tugas yang diberikan untuk meningkatkan produktiviti dan daya saing. Walau bagaimanapun, kebanyakan graduan tidak bersedia untuk memenuhi keperluan aspek pekerjaan berpusatkan kemahiran generik seperti kemahiran kepimpinan, kemahiran komunikasi, kemahiran kerja berpasukan, kemahiran menyelesaikan masalah, kemahiran keusahawanan, pemikiran kritis dan kemahiran kreatif. Kajian telah dilaksanakan untuk origami yang berkaitan dengan peningkatan kemahiran generik dan mendedahkan maklum balas positif. Kajian ini telah menyusun semua proses yang berkaitan ke dalam satu modul rujukan. Tujuan kajian ini adalah untuk menilai kesesuaian modul disusun untuk penerbitan dan pengedaran. Para responden yang dipilih untuk kajian ini adalah seramai 40 guru dari Kolej Vokasional, Lebuh Cator, Ipoh, Perak. Instrumen dipatuhi diedarkan selepas kursus demonstrasi dan perbincangan kumpulan untuk menilai tahap persepsi terhadap kesesuaian modul untuk pembangunan kemahiran generik. Maklum balas yang diperolehi melalui soal selidik ini dianalisis menggunakan SPSS versi 16 untuk min dan sisihan piawai dari maklum balas responden. Dapatan kajian menunjukkan bahawa persepsi guru-guru terhadap kesesuaian modul yang tinggi dari segi format, kandungan, bahan-bahan pembelajaran dan aktiviti latihan. Beberapa cadangan telah dibuat pada akhir penyelidikan untuk meningkatkan kualiti modul bagi membangunkan kemahiran generik pada masa akan datang.