Kompetensi guru dalam pengajaran amali reka bentuk dan teknologi di Sekolah Rendah Daerah Batu Pahat - Md Harun, Zaiha Nabila (2014)
Kompetensi bermaksud kemampuan atau kecekapan seseorang individu dalam melakukan sesuatu tugasan. Kompetensi juga merujuk kepada kemampuan seseorang dalam melaksanakan sesuatu yang diperolehi melalui pendidikan dan juga merujuk kepada prestasi dan perbuatan yang rasional untuk memenuhi spesifikasi tertentu di dalam pelaksanaan tugas-tugas pendidikan. Objektif kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti tahap kompetensi guru terhadap pengajaran amali Reka Bentuk dan Teknologi di Sekolah Rendah Daerah Batu Pahat. Kajian ini berbentuk tinjauan deskriptif yang menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen kajian. Borang soal selidik yang dibina adalah berdasarkan kepada tiga elemen iaitu elemen pengetahuan, kemahiran dan sikap. Seramai 118 orang guru yang mengajar mata pelajaran ini telah terlibat sebagai responden. Data yang dikumpulkan telah dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 19 yang melibatkan statistik skor min dan ujian-T tidak bersandar. Hasil dapatan kajian yang diperolehi menunjukkan guru-guru Reka Bentuk dan Teknoogi mempunyai tahap kompetensi yang tinggi terhadap proses pengajaran amali iaitu skor min yang diperolehi pada elemen pengetahuan adalah 4.23, elemen kemahiran adalah 4.30, dan elemen sikap adalah 4.47. Dapatan kajian juga menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan terhadap tahap kompetensi berdasarkan jantina guru lelaki dan guru perempuan dengan nilai sigifikan melebihi 0.05 iaitu sebanyak 0.059. Beberapa cadangan untuk penambahbaikan juga dikemukan dalam kajian ini. Hasil dari dapatan kajian ini dapat digunakan sebagai cadangan garis panduan kepada guru-guru Reka Bentuk dan Teknologi untuk mencapai Standard Kompetensi Guru.