Critical success factor bagi program keusahawanan di jabatan perdagangan politeknik - Mat Mom, Siti Khadijah (2014)
Konsep Critical Success Factor berkait rapat mengenai pengurusan dalam mencapai misi dan matlamat perniagaan dalam sesebuah organisasi. Oleh itu, kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji empat elemen Critical Success Factor di Jabatan Perdagangan Politeknik seterusnya melihat kecenderungan pelajar untuk melibatkan diri dalam bidang keusahawanan. Kajian jenis kuantitatif ini telah dibuat ke atas pensyarah di Jabatan Perdagangan Politeknik bagi zon Utara. Seramai 190 sampel kajian yang terlibat dalam penyelidikan ini melalui pengedaran borang kaji selidik. Antara enam buah politeknik di zon Utara yang terlibat dalam penyelidikkan ini adalah Politeknik Politeknik Tunku Syed Sirajuddin, Perlis, Politeknik Sultan Abdul Halim Muazzam Shah, Kedah, Politeknik Tunku Sultanah Bahiyah, Kedah, Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang, Politeknik Ungku Omar, Perak dan Politeknik Sultan Azlan Shah, Perak. Data yang diperolehi dianalisis mendapati nilai skor min bagi ketiga-tiga persoalan kajian iaitu, mengenalpasti elemen Critical Success Factor yang digunakan, cabaran dalam usaha melaksanakan elemen Critical Success Factor dan mengenalpasti tahap kecenderungan pelajar untuk melibatkan diri dalam bidang keusahawanan adalah tinggi. Manakala bagi persoalan kajian keempat iaitu mencari hubungan korelasi Pearson antara elemen Critical Suceess Factor dengan kecenderungan pelajar untuk melibatkan diri dalam bidang keusahawanan adalah berada pada tahap lemah, sekaligus menunjukkan Ho tidak diterima. Kesimpulannya, elemen Critical Success Factor ini memainkan peranan dalam pembentukkan organisasi yang berkesan supaya pembentukan matlamat dan objektif tercapai