Penerapan nilai-nilai murni dalam proses pengajaran dan pembelajaran ke arah pembentukan sahsiah pelajar di Kolej Kemahiran Tinggi MARA - Mohd Zaidin, Norazri (2015)
Perkara yang harus ditekankan bagi melahirkan pelajar yang berakhlak mulia adalah dengan pelaksanaan penerapan nilai-nilai murni dalam pengajaran dan pembelajaran. Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti tahap penerapan nilai-nilai murni dikalangan pensyarah sewaktu proses pengajaran dan pembelajaran. Kajian ini juga dilakukan untuk mengenalpasti keberkesanan amalan nilai-nilai murni yang diamalkan dalam melahirkan pelajar yang berakhlak mulia dan melihat perbezaan dari perspektif pengajar dan pelajar dalam penerapan nilai-nilai murni. Bagi tujuan kajian ini, pensyarah dan pelajar dari Kolej Kemahiran Tinggi MARA Sri Gading, Kolej Kemahiran Tinggi MARA Ledang dan Kolej Kemahiran Tinggi MARA Masjid Tanah mewakili Institusi Pendidikan MARA zon selatan telah dipilih. Responden bagi kajian ini adalah terdiri daripada 100 orang pensyarah dan 300 orang pelajar. Instrumen yang digunakan adalah berbentuk borang soal selidik ke atas pensyarah dan pelajar dari aspek bekerjasama, hormat menghormati dan bertanggungjawab. Kajian ini dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package For Social Science (SPSS) 19.0 bagi mendapatkan skor min, peratusan dan Ujian-t. Hasil kajian menunjukkan bahawa secara keseluruhan penerapan nilai-nilai murni di kalangan pensyarah berada pada tahap tinggi dan terdapat perbezaan yang signifikan dari perspektif pensyarah dan pelajar dalam penerapan nilai-nilai murni. Secara kesimpulannya, terdapat penerapan nilai-nilai murni sewaktu proses pengajaran dan pembelajaran di Kolej Kemahiran Tinggi MARA. Kajian ini diharapkan mampu memberi sumbangan kepada pensyarah dan pelajar tentang kepentingan penerapan nilai-nilai murni sewaktu proses pengajaran dan pembelajaran.