Kualiti kepimpinan dalam kalangan penyelaras homestay: perspektif pengusaha homestay - Nik Soh @ Nik Othman, Nik Zulkarnain (2015)
Homestay atau lebih dikenali dengan nama inap desa adalah merupakan satu produk pelancongan yang semakin mendapat tempat di Malaysia. Program homestay begitu dikenali dan ia merujuk kepada penginapan pelancong tinggal bersama keluarga angkat, menjamu selera dan terlibat dalam aktiviti tradisional dan aktiviti bersama komuniti tempatan walaubagaimanapun, program homestay ini secara toerinya mempu berperanan sebagai pemangkin pembangunan ekonomi komuniti setempat, namun di Malaysia tidak banyak homestay yang berdaya saing atau lestari sifatnya. Kualiti kepimpinan merupakan salah satu faktor yang kritikal dalam kejayaan sesebuah homestay. Sehubungan dengan itu, kajian ini dijalankan adalah untuk melihat kualiti kepimpinan dalam kalangan penyelaras homestay iaitu dari segi perspektif pengusaha homestay. Untuk tujuan tersebut pendekatan kuantitatif telah digunakan dalam kajian ini dengan memilih empat buah homestay di tiga daerah yang berbeza di Johor. Homestay yang terlibat ialah homestay Tanjung Piai, homestay Parit Bugis, homestay Felda Semanchu dan homestay Parit Tengah yang mana berada di daerah Pontian, Muar dan Batu Pahat dan Kulai dengan sampel kajian seramai 98 orang. Data untuk kajian ini telah dianalisis secara deskriptif menggunakan Statistical Package for The Social Science (SPSS V21 for Windows). Kajian ini dilakukan adalah untuk mengetahui kualiti kepimpimpinan yang wujud dalam kalangan penyelaras homestay dari aspek perancangan, menyelesaikan masalah, keusahawanan, pengetahuan, kemahiran dan kupayaan dalam membina rangkaian luar. Selain itu kajian ini juga dijalankan untuk mengenalpasti ciri kualiti kepimpinan yang paling dominan dalam kepimpinan penyelaras homestay dan untuk mengenalpasti perbezaan elemen kualiti kepimpinan yang paling dominan antara empat buah homestay yang terlibat. Dapatan kajian menunjukkan bahawa memiliki kemahiran adalah amat penting dalam kalangan penyelaras homestay untuk mengendalikan program homestay. Selain daripada itu, dapatan kajian menujukkan terdapat perbezaan yang signifikan antara kualiti kepimpinan dalam kalangan penyelaras homestay.