Kerangka kompetensi “k-workers” industri di Batam - Santoso, Teguh Iman (2019)
Kompetensi k-workers amat diperlukan oleh mahasiswa di dalam dunia pekerjaan di industri. Tinjauan terhadap kajian literatur menunjukkan bahawa ada beberapa model yang dapat dijadikan asas dalam membentuk kompetensi mahasiswa. Objektif kajian ini adalah untuk membangunkan kerangka model kompetensi bagi mahasiswa yang sesuai dengan alam pekerjaan di industri. Metodologi penyelidikan merangkumi kaedah kualitatif dengan berdasarkan data-data kuantitatif. Reka bentuk kajian ini adalah exploratory sequential dengan menggunakan teknik Modified Delphi dari pakar dalam bidang elektrik & elektronik bagi mendapatkan data kualitatif, manakala soal selidik bagi mendapatkan data kuantitatif diedarkan kepada mahasiswa di empat universiti di Batam. Analisis data demografi, analisis deskriptif, dan analisis data kualitatif hasil temubual. Analisis Structural Equational Modelling digunakan bagi pengesahan model. Kerangka kompetensi K-Workers dihasilkan melalui kesesuaian data pakar dan maklumbalas kalangan mahasiswa. Dapatan kajian menunjukkan bahawa dimensi dan elemen-elemen kompetensi yang diperlukan mahasiswa. Cadangan kerangka kompetensi “k-workers” dilaksanakan kepada mahasiswa fakulti teknik dari empat universiti yang ada di Batam dan diuji keberkesanannya. Kepentingan kajian ini meliputi Institusi pendidikan dan pelatihan, Industri dan Pemberdayaan Pekerja, Penyelenggaraan pengujian dan pensijilan.