Kerangka kemahiran employability dan kompetensi pengurusan kerjaya yang mempengaruhi kemahiran kerjaya graduan kolej vokasional - Ma’arof, Rosmawati (2020)
TVET merupakan salah satu bidang pendi22dikan yang bertujuan bagi menghasilkan pekerja mahir bagi pembangunan ekonomi negara. Platform pendidikan ini bukan sahaja untuk membangunkan pembangunan akademik dan teknikal pelajar, tetapi juga melahirkan pelajar bagi memperolehi kemahiran berkaitan pekerjaan. Tujuan kajian ini adalah untuk membangunkan kerangka model kemahiran employability dan kompetensi pengurusan kerjaya yang mempengaruhi kemahiran kerjaya graduan KV. Kajian ini bersifat deskriptif dan inferensi menggunakan pendekatan Model Persamaan Struktur (SEM) dan perisian AMOS untuk membangunkan kerangka model. Kajian ini menggunakan borang soal selidik dan diedarkan kepada 280 graduan KV kursus Teknologi Elektrik dan Elektronik bagi KV Muar, KV Segamat, KV Melaka Tengah, KV Datuk Seri Md Zin, KV Juasseh and KV Kuala Klawang. Hasil kajian diperolehi melalui model pengukuran CFA yang dikumpulkan, terbukti bahawa pembolehubah iaitu kemahiran kerjaya mempunyai hubungan yang signifikan dan positif dengan kemahiran employability dan kompetensi pengurusan kerjaya di kalangan graduan KV. Sementara itu, kemahiran employability adalah pembolehubah yang paling tinggi dalam memberi sumbangan iaitu sebanyak 76 peratus. Kajian ini mencadangkan penambahbaikan kurikulum kepada Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional bagi memperkasakan lagi kemahiran kerjaya graduan KV dalam memenuhi kehendak industri.