Pengekalan dan kejayaan pelajar kejuruteraan di rangkaian Universiti Teknikal Malaysia : satu kajian kes - Mohamed Yunus, Nur Hidayah (2020)
Pelajar kejuruteraan memasuki universiti dengan pengetahuan yang terhad tentang strategi yang diperlukan untuk mereka kekal bertahan dalam program pengajian kejuruteraan. Masalah ini mengakibatkan penyediaan graduan dalam bidang kejuruteraan tidak dapat dibekalkan selari dengan keperluan sektor perindustrian negara. Kajian ini bertujuan untuk meneroka motivasi yang mempengaruhi pelajar untuk kekal dan berjaya dalam program pengajian kejuruteraan. Aspek motivasi yang dikaji adalah konatif dan motivasi ekstrinsik. Kajian ini dilaksanakan dengan menggunakan pendekatan kualitatif berbentuk kajian kes yang melibatkan temu bual semi berstruktur sebagai strategi mendapatkan data. Informan kajian melibatkan 24 orang pelajar tahun akhir dari tiga buah fakulti kejuruteraan iaitu Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Fakulti Kejuruteraan Awam dan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal melibatkan empat buah rangkaian Universiti Teknikal Malaysia (MTUN) iaitu UTHM, UTeM, UMP dan UniMAP. Data dianalisis menggunakan pendekatan tematik bagi membangunkan tema utama untuk menjawab persoalan kajian. Dapatan kajian menemui empat tema bagi aspek konatif iaitu keinginan, daya usaha inventif, inisiatif dan kegigihan. Bagi aspek motivasi ekstrinsik pula hasil dapatan menemui tiga tema iaitu manusia, program pengajian dan insentif. Kajian ini menyumbang kepada penambahbaikan terhadap model kejayaan pelajar kejuruteraan serta memberikan maklumat kepada pelajar, pensyarah dan fakulti kejuruteraan tentang karakteristik yang diperlukan untuk pelajar berjaya dalam program pengajian kejuruteraan.