Model kemasukan dan Penilaian Kemahiran Insaniah di UTeM - Tay, Choo Chuan; Dora, Mohd Taib; Abdul Majid, Izaidin; Kamarudin, Mohd Fauzi; Baharon, Mohd Rizuan; Choo, Yun Huoy (2010)
Kemahiran insaniah (Generic skills) semakin dilihat penting di peringkat global pada masa kini. Terdapat permintaan yang tinggi terhadap kemahiran insaniah di tempat kerja. Para majikan umumnya cuba memastikan kejayaan perusahaan dan perniagaan mereka dengan cara mengambil dan mengekalkan pekerja-pekerja yang memiliki pelbagai kemahiran dan attribut insaniah bagi melengkapi kemahiran teknikal mereka.