Microwave and Reflection Properties of Palm Shell Carbon-Polyester Conductive Composite Absorber - YUSOF, AHMAD ANAS; WAN ALI, WAN KHAIRUDDIN; ABD RAHMAN, THAREK; ANI, FARID NASIR (Penerbit UTM, 2012)
Sifat gelombang mikro seperti kebertelusan ε dan tangen kehilangan tan δ bagi suatu komposit bersifat pengalir menggunakan campuran karbon kelapa sawit dengan resin poliyester tak tepu dikaji pada julat frekuensi 8 GHz hingga 12 GHz. Pengukuran pada ε and tan δ menekankan kepada pengaruh kandungan karbon (jisim %) menggunakan kelapa sawit yang dipirolisis pada 600°C, 700°C and 800°C. Peningkatan kandungan karbon di dalam setiap komposit dilihat mempengaruhi peningkatan ε and tan δ. Ujian kebolehpantulan gelombang mikro turut dilakukan dengan menggunakan 30% karbon kelapa sawit di dalam panel komposit poliyester bersaiz 450 mm × 450 mm. Keputusan menunjukkan ketebalan komposit telah mempengaruhi kehilangan pantulan pada frequensi gelombang mikro yang sama. Kehilangan pantulan sehingga –20 dB dapat dikesan pada julat frekuensi tertentu. Ini menunjukkan kemungkinan penggunaan karbon daripada sisa kelapa sawit dalam menghasilkan kehilangan yang berkesan kepada penyerapan gelombang mikro, selain menjadi alternatif dalam menghadapi peningkatan sisa kelapa sawit di dalam negara.