Pendekatan pembelajaran makmal maya - Bakar, Norasiken (Penerbit Universiti Teknikal Malaysia Melaka, Hang Tuah Jaya, 76100 Durian Tunggal, Melaka, 2010)
Kini, makmal maya merupakan salah satu pendekatan pembelajaran maya (Virtual Learning) mula diterapkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah-sekolah. Tujuan utama buku ini adalah untuk menerangkan pembangunan sebuah makmal realiti maya berasaskan multimedia. Tujuan kedua buku ini pula ialah untuk menyatakan keberkesanan makmal maya tersebut dalam proses pengajaran dan pembelajaran melalui Learning by Doing.