Synthesis And Characterization Of Some Calamitic Liquid Crystals Consisting Of Cholesterol, Rod-Like Imine And Biphenyl-4-Carboxylate Components [QD923. H111 2006 f rb]. - Ha, Sie Tiong (2006)
Sebanyak tujuh siri hablur cecair kalamitik berjaya disintesis dan dicirikan. Kesemua hablur cecair tersebut dibahagikan kepada tiga jenis yang berlainan berdasarkan struktur teras masing-masing, sama ada komponen kolesterol, imina aromatik berbentuk rod atau bifenil-4-karbosilat.