Laporan Awal Penilaian Keberkesanan Rancangan-Rancangan Seliaan Pemadam. - Navaratnam, Profesor Madya (Dr.) V.; Kulalmoli, V. S. (Pusat Penyelidikan Dadah Dan Ubat-Ubatan Universiti Sains Malaysia, 1987)
Penilaian keberkesanan sebarang rancangan perkhidmatan manusia adalah tidak lengkap, tanpa mengkaji terlebih dahulu, cara rancangan tersebut disampaikan. Sistem penyampaian sesuatu rancangan merujuk kepada apa yang disampaikan dalam rancangan (input) tersebut.