Rekabentuk Sistem Ultrasound Berwarna Kos Rendah Berasaskan Komputer. - Ngah, Umi Kalthum; Mashor, Mohd. Yusoff; Saidn, Puan Nafiza (2003)

(untitled)
Ultrasound merupakan suatu teknologi pengimejan yang tidak melibatkan radiasi mengion dan tidak mengganggu fungsi fisiologi tisu (non-invasive). Ia digunakan untuk pelbagai aplikasi klinikal merangkumi ginekologi, obstetrik, kardiologi, pengimejan abdomen dan pengimejan vaskular.