Ibn Jinni's Role And Contributions To Arabic Semantics [PJ6184. R165 2007 f rb]. - Ramadan, Mergani Makawi (2007)

(untitled)
Kajian ini menganalisis peranan dan sumbangan Ibn Jinni terhadap semantik Arab melalui tinjauan idea-idea dan pandangan-pandangannya yang terdapat dalam buku-bukunya seperti, “al-Muhtasab” – Perbendaharaan -, “al-Hasais” – Yang Tertentu -, dan “al-Munsif” – Manusia yang Adil. Kajian ini juga membincangkan pandangan dan idea Ibn Jinni terhadap isu-isu tertentu tentang semantik, seperti semantik sosial, semantik morfologi, semantik fonetik, dan semantik tatabahasa.