Wayang Kulit Gedek Di Negeri Kedah Darul Aman : Satu Kajian Struktur Persembahan [PN1979.S5 B724 2007 f rb] - Boon, Jook Fook (2007)

(untitled)
Wayang Kulit Gedek merupakan sebuah teater tradisional yang berasaskan bayang. Bayangan yang terhasil setelah cahaya dipancarkan ke atas figurafigura kulit yang diukir mengikut kehendak penceritaannya, dan ia terhinggap pada kain putih yang direnggang untuk menampan bayangan tersebut.