The Translatability Of Hadhrami Proverbial Expressions : Cultural And Linguistic Transfer From Arabic Into English [PJ6170. B151 2007 f rb]. - AbdulQader Bahameed, Adel Salem (2007)
Jalinan perumpamaan Hadhramaut dengan budaya tempatan yang rapat menimbulkan proses penterjemahan yang sangat sukar dan mencabar. Kajian ini bertujuan menyiasat cara perumpamaan sub-budaya Hadhrami ini boleh diterjemah dengan niat menuaikan dan menerangkan proses terjemahan tersebut dengan menggunakan protokol think-aloud dalam analisis data.