A New Approach In The Screening For Cervical Cancer Using Fourier Transform Infrared (Ftir) Spectroscopy. - Mahmoud El-Tawil, Shady Ghaleb (2008)
Pap smear telah digunakan untuk mengesan petanda awal dan kanser serviks sejak 1940-an dan terdapat bukti yang jelas bahawa ujian Pap telah menurunkan kadar mortaliti/kematian disebabkan kanser serviks.