Chromatographic Methods For The Detection Of The Principal Cannabinoid Metabolite In Urine. - Vijayan, S.; Nair, N.K.; Navaratnam, Profesor Madya (Dr.) V. (Pusat Penyelidikan Dadah dan Ubat-Ubatan Universiti Sains Malaysia, 1990)
Kanabinoid utama yang bertanggung-jawab terhadap kesan-kesan psikoaktif bagi persediaan-persediaan dadah kanabis adalah ∆9-tetrahidrokanabinol (THC) yang mana asid 11-nor-∆9tetrahidrokanabinol-9-karboksilik (THC-COOH) merupakan metabolit utamanya' didalam air kencing. Dua jenis kaedah yang digunakan untuk mengesan THC-COOH adalah kaedah-kaedah imunoasai dan kromatoqrafi. Walaupun kaedah-kaedah kromatoqrafi memerlukan perlakuan sampel yang terdahulu, ia digunakan dengan lebih meluas kerana ia lebih spesifik dan sensitif.