Pharmacokinetic Studies Of Ciprofloxacin And Theophylline And Of The Interaction Between These Two Drugs In Healthy Malaysian Volunteers [RM301.5. A135 2007 f rb]. - Abdulla Alfadly, Saeed Obeid (2007)
Teofilin adalah sejenis bronkodilator yang kerap kali digunakan sebagai rawatan untuk penyakit asma dan halangan pernafasan kronik. Di dalam manusia dewasa, lebih kurang 90% teofilin dimetabolismekan di hati oleh enzim sitokrom P450 (CYP), dan hanya 10% dikumuhkan melalui ginjal dalam bentuk asal.