Pengukuran Dan Perbandingan Paras Kepekatan 222Rn Dalam Tanah Mengikut Siri Dan Tekstur Tanah Di Kawasan Seberang Perai Utara, Pulau Pinang [QD162. A299 2007 f rb]. - Ar.Azmi, Siti Aishah (2007)
222Rn adalah gas nadir radioaktif yang wujud secara tabii, berasal daripada pereputan uranium 238U dalam batuan, tanah dan mineral. 222Rn dan hasil pereputannya menyumbangkan hampir 50% dos sinaran tabii tahunan kepada populasi manusia.