Modeling Of Flow Characteristics In A Pump Sump Physical Model Using Computational Fluid Dynamics [QA911. R392 2007 f rb]. - Mohd Arif Zainol, Mohd Remy Rozainy (2007)

(untitled)
Kajian ini dijalankan bagi memodelkan ciri-ciri aliran dalam model fizikal takungan pam menggunakan Dinamik Bendalir Berkomputer (CFD) melalui kod FLUENTTM 6.2. Prosedur atau tatacara ujikaji melibatkan cerapan data mengunakan meter halaju , meter aliran, dan meter pusaran (Rotometer / Vortimeter).