Kajian Perbandingan Aktiviti Peroksidaan Lipid Secara In-Vitro Bagi Ekstrak Mimosa Pigra Dan Aplikasi Ekstrak Sebagai Antioksida Dalam Pemakanan Tilapia [SB615.M46 L481 2007 f rb]. - Lee, Tze Jiun (2007)
Sebanyak 36 ekstrak Mimosa pigra telah diuji aktiviti antioksidanya dengan menggunakan ujian ferik tiosianat (FTC) dan asid tiobarbiturik (TBA). Didapati ekstrak rendaman air suling (daun) mempunyai aktiviti antioksida terbaik dalam ujian FTC, manakala ekstrak rebusan etil asetat (campuran batang, ranting dan daun) mempunyai aktiviti antioksida terbaik dalam ujian TBA.