Darurat Di Tanah Melayu 1948-1960 ; Strategi Dan Kesan Ke Atas Negeri Kedah [DS598.K2 K19 2008 f rb]. - Saidon, Mohd Kasri (2007)
Kajian ini melihat Kedah dalam era darurat, memberi penumpuan kepada segala apa yang berlaku sepanjang tahun 1948 hingga 1960.