Prevalens Helicobacter Pylori Dalam Pelbagai Kumpulan Etnik Di Pulau Pinang Dan Kaitan Gen H. Pylori Dengan Kepatogenan. - Mohamad, Che Wan Sharifah Robiah (2008)

(untitled)
Dengan pengkulturan biopsi hanya 19.2% (48/250) pesakit dijangkiti HP, tetapi dengan menggabung pengesanan PCR dan pengkulturan, prevalens jangkitan meningkat 3 kali ganda menjadi 59.6%