A Comparative Analysis Of The Psychological Profile Of Institutionalised Drug Using Population. - Dittmar, M.; Ratnasingam, M.; Navaratnam, V. (Pusat Penyelidikan Dadah Kebangsaan, Universiti Sains Malaysia, 1984)
Kajian-kajian yang dijalankan telah menunjukkan bahawa beberapa ciri-ciri personaliti didapati berada tergabung dengan tingkahlaku penagihan dadah. Tetapi dari kajian-kajian tersebut kita tidak dapat membuat kesimpulan,samada ciri-ciri ini adalah akibat daripada penagihan ataupun ciri-ciri yang menyebabkan penagihan