Kesan Ekstrak Etanol Andrographis Paniculata (Burm.F.) Nees Ke Atas Tikus Betina Diabetik Aruhan-Streptozotosin [RC660.A2 A286 2006 f rb]. - Mohd Saifuddin, Ahmad Syahrin (2006)
Diabetes melitus (DM) adalah penyakit kronik yang dicirikan dengan hiperglisemia dan pelbagai ketaknormalan metabolik. Kerintangan insulin dipercayai menjadi salah satu faktor penyebab dalam pembentukan komplikasi diabetes.