Human Resource Management Practices And Firm Performance : The Moderating Roles Of Strategies And Environmental Uncertainties - Daud, Normala (2006)
Sejak kebelakangan ini banyak penyelidikan telah dijalankan dalam bidang pengurusan sumber manusia dan kaitannya dengan prestasi firma. Kajian terdahulu mendapati banyak bukti positif terhadap perkaitan statistikal diantara amalan pengurusan sumber manusia dan peningkatan prestasi firma. Tujuan kajian ini adalah untuk menyiasat perhubungan diantara amalan pengurusan sumber manusia dan prestasi firma dengan strategi perniagaan dan ketidakpastian persekitaran bertindak sebagai penyederhana.