Epoxidized Natural Rubber (ENR-50) Stabilized Gold And Platinum Organosols [QC176.8.N35 T315 2006 f rb]. - Teoh, Cheng Hoon (2006)
Organosol logam aurum dan platinum telah disintesis secara in-situ dengan kehadiran ENR-50 melalui kaedah penurunan kimia menggunakan 2-propanol sebagai agen penurun. Organosol yang setara juga telah disediakan melalui teknik pemindahan fasa dari air ke toluena bagi partikel yang telah terbentuk dalam pelarut akueus melalui penurunan ion logam oleh natrium borohidrida (NaBH4).