Effect Of Morinda Citrifolia (Linn.) On Phase 1 And II Drug Metabolism And Its Molecular Mechanism Elucidation In Rat Liver [QK495.R85 M214 2006 f rb]. - Mohammed, Mahfoudh Al-Musli (2006)
Morinda citrofilia umumnya dikenali sebagai Noni dan orang tempatan menamakannya mengkudu adalah satu di antara tumbuhan ubat Polinesia yang sangat penting. Morinda citifolia (Noni) telah digunakan secara meluas dalam perubatan kampong oleh orang-orang Polinesia sejak lebih 2000 tahun dahulu. Ia dikatakan mempunyai kesan terapeutik yang meluas termasuk kegunaan antikanser dalam klinikal, dan terhadap haiwan makmal, dan juga bekesan sebagai agen antibakteria, antivirus, antikulat, antihelmin, analgesik, antihipotensif, antiinflamasi dan juga mempunyai kesan menguatkan sistem imun.