Effect Of Commercially Available Vitamin E Preparations On Arterial Compliance And Selected Cardiovascular Parameters [QP772.T6 A288 2006 f rb]. - Ghulam Rasool, Aida Hanum (2005)
Vitamin E adalah antioksidan larut lemak yang dilaporkan mempunyai sifat antioksidan yang kuat. Ia adalah antioksidan pemecah rantai utama pada tisu manusia, membran dan plasma. Vitamin E boleh dibahagikan kepada dua famili iaitu tokoferol dan tokotrienol, setiap famili pula boleh dibahagikan kepada empat isomer yang berbeza iaitu alfa, gama, delta dan beta tokotrienol dan tokoferol. Matlamat tesis PhD ini adalah untuk menyiasat dengan lebih lanjut beberapa isu yang masih tidak diketahui tentang penggunaan vitamin E bagi kesihatan vaskular.