Bioconversion of carbon monoxide gas to acetic acid using clostridium aceticum in batch and continous fermentations [TP248.A18 S588 2006 f rb]. - Sim, Jia Huey (2006)
Asid asetik merupakan sumber penting kepada industri kimia dan ia dihasilkan dari takungan bahan api fosil yang semakin merosot seperti minyak galian dan gas asli. Jalan alternatif untuk menghasilkan produk kimia organik berasaskan sumber biologi diperbaharui contohnya gas karbon monoksida (CO) adalah penting untuk mengurangkan pergantungan kepada takungan petroleum.