Biochemical characterization of human and yeast choline and ethanolamine kinases [QD415. S451 2006 f rb]. - See, Too Wei Cun (2006)
Kolina kinase (CK) dan etanolamina kinase (EK) merupakan enzim pertama di dalam biosintesis fosfatidilkolina dan fosfatidiletanolamina. Peningkatan aktiviti CK telah dikaitkan dengan tumor manusia. Oleh itu, perencatan CK telah dicadangkan sebagai strategi antikanser yang berpotensi.