A Comparative Case Study On Outreach And Impact Of The Ikhtiar Loan Scheme And The Development Programme For The Hard-Core Poor In Seberang Perai, Penang [HC445.6.Z9P6 S17 2006 f rb]. - Mahmud, Salma (2006)
Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) dan skim pinjaman ikhtiar,Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), direkabentuk khusus untuk mengurangkan kemiskinan tegar di kawasan luar bandar Malaysia melalui cara dan pendekatan mereka yang tersendiri. PPRT, di satu pihak, adalah sebuah program yang diasaskan oleh kerajaan pusat untuk menangani kemiskinan tegar melalui satu pendekatan perkhidmatan yang menyeluruh demi mempercepatkan peningkatan pendapatan isirumah peserta mereka. Program kredit-mikro AIM pula, adalah satu pendekatan badan-bukan kerajaan yang turut memperlengkapkan usaha nasional mengurangkan kemiskinan tegar.