Utilisation Of Matured Green Banana (Musa Paradisiaca var. Awak) Flour And Oat Beta Glucan As Fibre Ingredients In Noodles. - Chong, Li Choo (2007)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk mempertingkatkan kandungan gentian dietari dan memperbaiki nilai nutrisi untuk mi kuning beralkali (YAN). Dalam kajian ini, tepung pisang (BF) diproses daripada pisang awak hijau matang (Musa paradisiacal var. Awak) dan oat β-glucan telah ditambah ke dalam YAN sebagai sumber gentian.