The Application Of Lc-Ms-Ms To Study The Effects Of Fasting, Food And Antacid On The Pharmacokinetics Of Simvastatin In Healthy Malaysian Subjects [RM301.5. K45 2007 f rb]. - Al-Akhali, Khaled Mohmmed Ahmed Ali (2007)
Simvastatin ialah sejenis analog lovastatin dalam bentuk lakton yang digunakan untuk merawat hipekolestrolemia. Simvastatin menurunkan paras plasma kolestrol dengan merencat 3-hidroksi-3-metilglataril-CoA reduktase.