Synthesis And Application Of Molecularly Imprinted Solid-Phase Extraction For The Determination Of Terbutaline In Biological Matrices [QD382.I43 L732 2006 f rb]. - Lim, Lay Lee (2006)
Kajian ini tertumpu kepada penilaian keberkesanan penggunaan MIPs sebagai bahan padatan dalam SPE untuk pengekstrakan terbutalina di dalam sampel plasma dan urin. Polimer ini dihasilkan dengan menggunakan asid metakrilik (MAA) sebagai monomer dan etilena glikol dimetakrilat (EGDMA) sebagai bahan silang manakala salbutamol dengan struktur yang hampir serupa dengan analit dipilih sebagai molekul templat.