Sediment Transport In Sungai Kulim, Kedah [TC513.M32 C456 2007 f rb]. - Chang, Chun Kiat (2006)
Kesan pembangunan yang mendadak telah membawa impak kepada hidrologi dan geomorfologi sesuatu kawasan tadahan. Pembangunan yang mendadak ini terutamanya di kawasan tadahan sungai akan meningkatkan hasil endapan dan seterusnya bukan sahaja menjejaskan morfologi sungai, kestabilan sungai dan mengakibatkan kerosakan yang serius pada struktur hidraulik sepanjang saluran sungai yang menyebabkan banjir di kawasan bandar.