Satu Kajian Skema Taakulan Akhlak Dalam Kalangan Pelajar Melayu [BJ1291. A862 2007 f rb]. - Hamzah, Aswati (2007)
Akhlak orang Melayu diasaskan kepada akulturasi budaya Melayu dan ajaran Islam. Bagaimanapun, arus permodenan dan globalisasi yang melanda era ini secara tidak langsung telah menyebabkan budaya dunia dan globalisasi ala barat menular ke dalam sistem akhlak orang Melayu.